18 February 2008

garuda pancagila indon


Ini adalah lambang garuda pancagila indon, aku akan menerangkan mengenai simbol-simbol yang ada.

1. Burung garuda bermaksud indon suka laga ayam, jika kita melawat ke koloni indon di Malaysia pasti akan ada judi ayam dan indon sanggup berbunuh-bunuhan jika ayamnya dihina

2. Kepala lembu dengan latarbelakang merah bermaksud indon bodoh macam lembu yang dicucuk hidungnya (contohnya lihat babu/orang gaji indon yang ada dirumah kita... bodoh amat... memang pantas kalau mereka dikasarin)*

3. Sebatang pokok dengan latarbelakang putih bermaksud indon suka buka koloni dalam hutan bagi mengelakkan dari di tangkap RELA (pahlawan negara Malaysia)

4. Untai beras dengan latarbelakang putih bermaksud indon sampai kapan pun akan tetap menjadi negara dunia ke tiga (negara agraris). Malangnya indon sekarang terpaksa impor beras dari Malaysia karena pertanian indon berteknologi 1970

5. Rantai besi latarbelakang merah bermaksud TKI, TKW & PATI yang didalam penjara dan tempat penahanan imigrasi Malaysia (pahlawan devisa yang telah roboh)

6. Bintang berbucu 5 latarbelakang hitam bermaksud pancagila (panca = 5, gila = nggak normal) iaitu 5 kegilaan indon, 1. Ganyang 2. Demonstrasi 3. Korupsi 4. Kroni 5. PATI. Semua ini hasil peninggalan PKI

7. Perkataan bhineka tunggal ika bermaksud Berbeda-beda tetapi tetap satu di bawah jawa, iaitu berbeda itu bisa tapi harus akur pada jawa.


*untuk indon, kasarin itu bertujuan mendidik kalian agar maju seperti Malaysia, sama seperti kita memukul anak-anak kita, iaitu tujuan mendidik

Silahkan beri komen anda

Lagi... lagi indon penipu...

MYMETRO (6/12/07)http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Wednesday/Setempat/81734/Article/index_html

Kaki pukau jaja tiket ekor

Oleh Md Fuzi Abd Lateh

Wanita sasaran warga indon berlagak dalam kesusahan

BATANG KALI: Penduduk daerah ini terutama wanita bimbang kegiatan sindiket pukau yang semakin berleluasa sejak kebelakangan ini didalangi warga indon.

Terbaru dua wanita membuat laporan polis dipukau dalam dua kes berasingan.

Seorang mangsa, Zakiah Muda, 48, berkata, dalam kejadian jam 9 pagi kelmarin, seorang pemuda dipercayai warga Indon berusia 30-an datang ke gerainya nasi lemaknya bersama wanita tempatan berusia 20-an bertanyakan lokasi kedai nombor ramalan di Bandar Utama Batang Kali.

"Selepas memandang wajah kedua-dua suspek itu, saya bagaikan tidak sedar dan mengikut saja arahan mereka. Yang hairannya apabila mereka ajak naik kereta jenis Proton Wira untuk menunjukkan lokasi kedai nombor ramalan terletak hanya satu kilometer dari sini, saya mengikut saja.

"Dalam kereta, lelaki itu memberitahu dia kesempitan wang untuk kegunaan keluarga membantu isteri yang sakit. Sambil menunjukkan sekeping tiket loteri, dia menyatakan menang hadiah pertama tetapi takut menuntut wang sejumlah RM50,000 kerana tidak mempunyai dokumen pengenalan diri yang sah," katanya yang ditemui Harian Metro di Fasa 3, Bandar Utama Batang Kali semalam.

Katanya, dia memberikan RM100, barang kemas iaitu rantai, gelang tangan dan cincin bernilai RM3,500 kepada lelaki itu ketika sampai di premis berkenaan.

Zakiah berkata, suspek ada memberikan nombor telefon bimbitnya dan berjanji bertemu semula di sebuah stesen minyak untuk membayar hutang itu semula setelah menuntut hadiah daripada ejen nombor ramalan.

"Malangnya saya gagal menghubungi suspek itu kerana nombor telefon yang diberikan itu adalah palsu dan tidak ada dalam perkhidmatan.

Seorang lagi mangsa, Hasmah Musa, 46, berkata dia juga mengalami nasib yang sama apabila didatangi seorang lelaki yang mahu meminjam wang kerana isterinya hendak bersalin.

Katanya, dia dipujuk dan dirayu berkali-kali oleh lelaki itu untuk meminjam wang.

"Saya dibawa ke bank menaiki kereta suspek. Tiba di bank, saya masih merasa ragu-ragu kerana tidak pernah mengeluarkan wang bersendirian tanpa suami.

"Dalam keadaan tidak sedar dan tunduk kepada suspek, saya mengeluarkan RM3,000 untuk diberikan kepadanya sebelum suspek menghantar saya kembali ke restoran," katanya.

Lelaki itu juga memberikan nombor telefon dan berjanji membayar semula hutang itu dua hari selepas kejadian.

Kedua mangsa pukau itu membuat laporan polis di Balai Polis Batang Kali hari pada kejadian.

Sementara itu, Ketua Balai Polis Batang Kali, Sarjan Mejar Abdullah Mohd Ibrahim , berkata pihaknya akan menjalankan siasatan berdasarkan laporan yang dibuat oleh kedua-dua mangsa.

Respon aku adalah : indon ibarat lalat dan langau di Malaysia... membawa penyakit, masalah dan menyemakkan

Padan muka indon...

GATRA.COM
http://www.gatra.com/artikel.php?id=109978


WNI Dipukuli Polisi Malaysia dan Dirampas Uangnya

Kuala Lumpur, 2 Desember 2007 15:04
Midianto Butar-Butar, 32 tahun, WNI dari Sumut, dipukuli tiga polisi Malaysia di kantor polisi Shah Alam, Selangor, bahkan uang 830 ringgit (sekitar Rp2,2 juta) di dompetnya dirampas mereka.

"Ketika sedang berjalan di Sungai Rasa Shah Alam, Senin malam (26/11) sekitar jam 12, tiba-tiba ada empat polisi berpakaian sipil turun dan bertanya, mana paspor. Saya jawab, paspor sedang diproses Imigrasi Putrajaya, yang ada hanya fotocopy. Saya langsung dibawa ke kantor polisi Shah Alam," kata Midianto kepada Antara dan Metro TV di Shah Alam, Minggu.

Menurut dia, ada empat polisi berpakaian sipil turun dari mobil proton langsung menanyakan paspor.

"Dua polisi Melayu dan dua lagi India. Tapi dua polisi India ternyata turun karena rumahnya di sekitar situ. Saya dibawa dua polisi Melayu ke kantor polisi Shah Alam," tutur dia.

Di kantor polisi, ia mengaku disuruh membuka baju dan celana, termasuk mengeluarkan seluruh isi kantongnya.

"Uang saya 830 ringgit kemudian diambil mereka. Dua polisi Melayu ditambah satu polisi India kemudian memukul saya dengan bambu. Sambil terus berkata, kamu pendatang haram. Pemukulan berlangsung hingga Selasa, jam 2.30 pagi," kata Midianto, sambil menunjukan kedua bahu yang masih memar hitam, memar hitam tedapat juga di atas kedua mata kakinya, memar di dahi, dan memar di pergelangan tangan akibat diborgol.

"Saya dipukuli oleh tiga polisi dan bila ada polisi yang masuk ke ruangan, mereka langsung berhenti memukul," katanya.

Paginya, oleh polisi yang lain dibawa ke penjara Semenyih, Kajang. Di penjara Kajang, Selangor, Midianto diminta cap jempolnya tapi ditolak karena merasa bukan pendatang ilegal.

Ia bercerita kepada para sipir penjara Semenyih bahwa paspornya ada di Imigrasi Putrajaya sedang diproses perpanjangan izin tinggal atau special pass dan hanya memegang fotocopynya saja.

Oleh para sipir, ia diizinkan komunikasi dengan teman-temannya. Temannya kemudian datang ke penjara Semenyih sambil membawa paspornya yang sudah mendapatkan izin tinggal hingga 27 Desember 2007.

"Kamis sore (29/11) saya keluar dari penjara dan teman saya memberikan uang jaminan 2500 ringgit (sekitar Rp6,2 juta)," ungkap dia.

Midianto kemudian melaporkan penyiksaannya oleh oknum polisi Malaysia ke KBRI Kuala Lumpur. Di kedutaan, ia bertemu dengan Setyo Wasisto, Kepala Polisi KBRI Kuala Lumpur. Setelah diambil foto-foto memar di baku, kaki, pergelangan tangan dan dahi, ia diantar oleh staf polisi KBRI ke kantor polisi Dang Wangi, Kuala Lumpur untuk membuat laporan polisi.

Setelah membuat laporan polisi, ia pergi ke rumah sakit untuk minta keterangan medis atas luka-lukanya. Ia dan staf KBRI, Senin besok akan menghadap lagi ke kantor polisi Dang Wangi Kuala Lumpur. [TMA, Ant]

Respon aku adalah : PADAN MUKA INDON, SIAPA SURUH JADI INDON.

Awas indon imigrasi Malaysia nambah personil

BERITA HARIAN (6/12/07)

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Thursday/Nasional/20071206002715/Article/index_html

Imigresen tambah 5,000 anggota

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pekerja Asing yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sudah meluluskan penambahan 5,000 pegawai penguat kuasa di Jabatan Imigresen bagi memperkuatkan gerakan penguatkuasaan dan operasi jabatan itu.

Setiausaha Parlimen Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri, Datuk Paduka Abdul Rahman Ibrahim, berkata penambahan itu mampu meningkatkan lagi keberkesanan Jabatan Imigresen berikutan 2,000 pegawai sedia ada sekarang tidak mencukupi.

Beliau mengakui pelbagai masalah yang dihadapi Jabatan Imigresen dalam menangani masalah pendatang asing sebelum ini berikutan kekurangan penguat kuasa.

"Ketika melakukan serbuan untuk menahan rakyat asing termasuk pelayan pelanggan (GRO) wanita, mereka (pegawai) gagal berbuat demikian kerana GRO selalunya menghilangkan diri sebelum pihak berkuasa tiba di lokasi.


“Kami menyedari mungkin ada pegawai imigresen yang bersubahat sehingga maklumat bocor, tapi tindakan keras akan diambil terhadap mereka yang terbabit," katanya.

Abdul Rahman berkata demikian menjawab soalan Datuk Seri Tiong King Sing (BN-Bintulu) berhubung dakwaan pelajar asing menyalahgunakan pas pelajar di negara ini.

"Sehingga 31 Oktober lalu, rekod Jabatan Imigresen menunjukkan 43,127 Pas Pelajar sudah dikeluarkan kepada warga asing untuk melanjutkan pelajaran di negara ini," katanya.

Beliau berkata, pemegang Pas Pelajar dilarang bekerja dan dengan itu tidak timbul isu pelajar asing digunakan sebagai buruh.

Bagaimanapun, katanya, mereka dibenarkan bekerja pada cuti semester selama 20 jam di lokasi tertentu seperti hotel, stesen minyak, pasar mini dan restoran.

"Mereka perlu membuat permohonan daripada Jabatan Imigresen dan diperakukan oleh institusi pengajian mereka sebelum kelulusan diberi," katanya.

Abdul Rahman berkata, sehingga kini, 3,483 warga asing yang menyalahgunakan pas masuk, termasuk Pas Pelajar yang dikenakan hukuman mengikut Peraturan Imigresen 1963.

"Bagi pelajar asing yang didapati menyalahi Pas Pelajar, kami akan menangkap dan menghantar mereka pulang ke negara asal dan dilarang masuk semula ke negara ini," katanya.

Bagus... biar ramai indon ketangkap dan dijebloskan ke kem tahanan imigrasi. Bravo Malaysia

Spam (Nuke Mail) dari indon...Ada indon yang spam / nuke mail e-mail aku... pasti indon ni ingat perbuatan mereka ni hebat. Tapi lucunya cuman perlu 2 klik untuk hilang semua spam tersebut iaitu check di kotak sender dan klik spam seperti ilustrasi di atas (cuman 30 detik). By the way setting e-mail aku adalah view all.

indon sakit hati...AYOOO, BIKIN WEBSITE ' IHATE.MALINGSIA.COM ' sbg TANDINGAN.
Jerit mat indon di forum kaskus...
http://kaskus.us/showthread.php?t=691182

mat indon sakit hati dan akhirnya coba ikut-ikutan...

By the way, kalau anda google search image keyword sukarno, pasti akan bertemu dengan foto bogel isteri-isteri sukarno... such as Ratna Sari Dewi Sukarno.

So much for father of indon nation.
..
http://illustratedpig.blogspot.com/2007/01/they-are-not-burning-bunniespt3.html

indon cuba guna phishing...

Ini e-mail aku... malaysiamaju_indonmundur@yahoo.com

Cobaan indon untuk guna phishing sangat pathetic sebab norak buaaanget indonnya. Tak masuk akal google atau blogger team ber-communicate dengan aku dalam bahasa indon.

Di bawah ini contohnya:

Phishing pertama
Subject line : Bantuan Sandi Google

Untuk memulai proses peresetan sandi untuk Account Google
malaysiamaju_indonmundur@yahoo.com, kunjungi link di bawah ini
http://www.google.com/accounts/RP?c=CPy25porKz1M_7ksCnq9Gv1dLJp24&hl=in
Jika mengklik link di atas tidak berhasil, salin dan paste URL dalam
jendela browser baru sebagai gantinya.Terima kasih telah mengunjungi
Google.
Untuk pertanyaan mengenai account Anda silakan kunjungi FAQ Account

Google
pada http://www.google.com/support/accounts/. Email ini hanya
pengumuman. Balasan terhadap email ini tidak akan dimonitor atau dijawab.


Phishing kedua

Subject line : Informasi Blogger Account
Halo,
Blog Anda, http://ihateindon.blogspot.com/ , terkait dengan nama pengguna
Google Account malaysiamaju_indonmundur@yahoo.com . Silakan gunakan nama pengguna Google Account ini untuk login ke Blogger dan mengakses blog Anda.
Apabila lupa sandi
Anda, Anda dapat me-reset dengan meng-klik link ini:
http://www.blogger.com/forgot.lXyt=maldysiammaju_indonmmundur@490yahoo.com
Account ini merupakan anggota dari blog berikut ini:

http://ihateindon.blogspot.com/
Apabila Anda mengalami masalah atau ada pertanyaan yang ingin diajukan, silakan kunjungi situs bantuan kami di http://help.blogger.com/

Salam,
Tim Blogger


Oleh itu respon aku adalah : BODOH PUNYA INDON

P/s Posting pancagila sudah ada foto sukarnot sila scroll ke bawah.

16 February 2008

indon cuba tutup blog tapi gagal...

Ada usaha dari indon untuk tutup blog ini tapi gagal akhirnya senjata makan tuan, indon menghasilkan blog dan website memburuk-burukkan Malaysia sekarang Malaysia memburuk-burukkan indon... dibawah ini respon dari team blogger keatas permintaan indon aku kutip dari http://www.rayofshadow.com/blog/antara-aku-indonesia-malaysia-dan-blogger/

Hi there,

Thank you for your message. Please note that Blogger is a provider of content creation tools, not a mediator of that content. We allow our users to create blogs, but we don’t make any claims about the content of these pages. We strongly believe in freedom of expression, even if a blog contains unappealing or distasteful content or presents unpopular viewpoints. We realize this may be frustrating and we regret any inconvenience this may cause you. Given these facts, and pursuant with section 230(c) of the Communications Decency Act, Blogger does not remove allegedly defamatory, libelous, or slanderous material from Blogger.com or BlogSpot.com. In cases where contact information for the author is listed on the page, we recommend you working directly with this person to have the content in question removed or changed.

In cases where the author is anonymous, please note that in accordance with US state and federal law, it is Blogger’s policy to only provide a user’s contact information pursuant to a valid third party subpoena or other appropriate legal process.

Sincerely,
The Blogger Team

Breaking news: indon pembawa penyakit

BERITA HARIAN (3/12/07)

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Monday/Nasional/20071203005422/Article/index_html

Tiga peratus warga INDON bawa penyakit

JOHOR BAHRU: Antara dua hingga tiga peratus daripada lebih sejuta pekerja INDON di Malaysia dikesan sebagai. pembawa pelbagai penyakit berjangkit termasuk Aids, batuk kering, sifilis dan Hepatitis B serta C, setiap tahun.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek, berkata keadaan itu amat membimbangkan sehingga kerajaan mengenakan tindakan ketat dengan mewajibkan setiap pekerja asing yang masuk ke negara menjalani pemeriksaan kesihatan.

Sehubungan itu, katanya, kementerian tidak bersetuju dengan cadangan sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) supaya pekerja asing dikecualikan daripada menjalani pemeriksaan kesihatan untuk bekerja di Malaysia.

"Cuba bayangkan, antara 20,000 hingga 35,000 pekerja asing yang berada di kalangan rakyat Malaysia mempunyai penyakit berjangkit itu.

"Jika penyakit itu menular di negara ini, ia akan menjatuhkan imej Malaysia di mata dunia," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Pameran Buku Terbesar Gedung Buku Popular, di sini, semalam.

Dr Chua berkata, cadangan untuk tidak mewajibkan pemeriksaan kesihatan terhadap pekerja warga INDON hanya memburukkan lagi tahap kesihatan rakyat Malaysia.

"Kita tidak mahu pekerja INDON menjadi sumber kepada penularan penyakit berjangkit di Malaysia," katanya

Polis tembak mati perompak warga INDON

BERITA HARIAN (3/12/07)
http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Monday/Nasional/20071203004314/Article/index_html

Polis tembak mati perompak warga INDON

Oleh Asrol Awang

KUANTAN: Seorang lelaki warga Indonesia berumur 29 tahun ditembak mati di kawasan ladang sawit Felda Chini 3, Pekan, dekat sini, semalam selepas melakukan rompakan di Kampung Pahang Soi, di sini.

Penjenayah terbabit, M Shukri yang berasal dari Lombok, Indonesia mati akibat luka parah selepas cuba menyerang seorang anggota polis dengan sebilah parang.

Anggota polis terbabit terpaksa melepaskan beberapa das tembakan bagi mempertahankan diri.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Asisten Komisioner T Narenasagaran, berkata penjenayah itu dikatakan bersama tiga lagi rakannya melakukan rompakan di sebuah rumah seorang peniaga sayur di Kampung Pahang Soi pada jam 4.30 pagi.

Katanya, tiga daripadanya yang juga dipercayai warga Indonesia, memasuki rumah mangsa berumur 47 tahun itu menerusi pintu dapur diumpil.

"Tiga penjenayah terbabit kemudian mengikat mangsa, isteri dan tiga anak mangsa menggunakan wayar pengecas bateri telefon bimbit sebelum menggeledah rumah mangsa.

"Selepas merampas wang tunai, telefon bimbit dan barang kemas bernilai RM19,000, penjenayah terbabit melarikan diri dengan dua kereta, termasuk sebuah kereta milik mangsa," katanya di pejabatnya, di sini, semalam.

Narenasagaran berkata, beberapa minit kemudian, mangsa yang berjaya melepaskan diri, melaporkan kejadian itu kepada polis.

"Polis membuat sekatan di laluan keluar bandar ini sebelum terserempak dengan dua kereta terbabit di Felda Chini 3, Pekan.

"Hanya sebuah kereta yang dinaiki dua penjenayah berjaya ditahan, manakala sebuah lagi melepaskan diri.

"Kita berjaya menembak mati seorang penjenayah, manakala seorang lagi sedang diburu selepas melarikan diri di kawasan perumahan di Felda terbabit," katanya.

Berikutan penemuan kereta mangsa, Narenasagaran berkata, pihaknya menemui dua pisau, sebilah parang, topi, kain pelekat yang digunakan ketika melakukan rompakan.

PANCAGILA NEGARA INDONSila baca artikel dan laporan akhbar diposting sebelumnya untuk bukti rujukan

1. Ketuhanan Yang Maha Esa

(maksudnya boleh bernikah berlainan agama dan tinggal satu rumah)

2. Kemanusiaan Yang Adil Dan Beradab

(Maksudnya menjadi pelacur, pendatang haram, kriminal & penipu di Malaysia)

3. Persatuan Indonesia

(Maksudnya lari dari indon dan masuk curi-curi ke Malaysia, sebab di indon tak ada pekerjaan dan tak cukup makan = ALIAS PENGUNGSI EKONOMI)

4. Kerakyatan Yang Dipimpin Oleh Hikmat Kebijaksanaan Dalam Permusyawaratan/Perwakilan

(Maksudnya yang kaya semakin kaya dan yang miskin semakin miskin)

5. Keadilan Sosial Bagi Seluruh Rakyat Indonesia

(Maksudnya bekerja sebagai babu, kuli bangunan, tukang sapu dan pekerjaan hina yang lainnya di Malaysia yang disebut sebagai PAHLAWAN DEVISA. Bila ada bencana mengemis Malaysia)

indon ni bangga sangat dengan pancagila... dari 1945 hingga sekarang masih miskin dan papa kedana

Padan muka indon TKW pendatang haram kena rogol

Padan muka indon... tak simpati langsung. Ini semua terjadi disebabkan salah indon sendiri, terlalu korupsi and pentingkan diri sendiri sehingga rakyat merempat ke negara orang. Kebanyakan yang main di forum-forum anak orang kaya indon. Mereka mana faham keadaan sebenar ini. Pahadal mak bapak dia oranglah yang korupsi sehingga rakyat jelata menderita dan akhirnya menyusahkan Malaysia.

HARIAN ANALISA ONLINE (29/11/07)
http://analisadaily.com/0-6.htm

TKW yang Diperkosa di Malaysia Melahirkan

Kuala Lumpur, (Analisa)

Suryani, TKW asal NTB yang menjadi korban perkosaan oleh anggota RELA (pasukan sipil sukarelawan Malaysia), sudah melahirkan seorang anak perempuan 10 hari lalu, dan kini kepolisian Kajang, Selangor, telah meminta keterangan lebih lanjut serta mengambil DNA anaknya untuk diperiksa di laboratorium.

"Kami sudah ambil DNA anaknya Suryani. Kami berharap bisa sebulan selesai," kata Mardina, seorang anggota polisi Kajang, Selangor yang datang ke KBRI Kuala Lumpur, Rabu (28/11).

Ada tiga polisi yang meminta keterangan Suryani, yang didampingi oleh anggota Satgas Perlindungan dan Pelayanan WNI Selamet dan Sapto.

Menurut Mardina, pelaku pemerkosaan yang anggota Rela sudah mengaku memang melakukan perzinahan dengan Suryani, tapi didasarkan suka sama suka.

Namun menurut Migrant Care Malaysia, Alex Ong, kronologi adalah sebagai berikut:

Suryani bekerja sebagai pembantu di Johor Bahru selama dua tahun tapi belum pernah menerima gaji. Suryani selalu meminta gaji, namun majikannya hanya memberi janji dan Suryani akhirnya melarikan diri.

Pada saat Suryani melarikan diri dari rumah majikan, Suryani bertemu dengan seorang perempuan yang belum pernah dikenalnya.

Perempuan tersebut berjanji akan menolong Suryani dan kemudian memperkenalkannya dengan saudara iparnya. Dari orang ketiga itu Suryani dikenalkan lagi dengan RELA yang bernama Shareen Isa (nama ini menurut ingatan Suryani).

RELA tersebut membawa Suryani pada malam hari ke satu rumah kosong. Suryani kemudian didudukkan ke kursi, tangan dan kakinya diborgol serta mulutnya disumpal dengan kain, sehingga tidak bisa bergerak dan tidak bisa berteriak. Suryani disekap selama 1 bulan dan diperkosa dalam keadaan kaki dan tangan di borgol.

Dalam sehari Suryani hanya diberi makan satu kali, dan makan dalam keadaan tangan tetap di borgol, sehingga Suryani terpaksa makan seperti hewan.

Suryani juga tidak diizinkan ke kamar mandi, sehingga dia terpaksa menahan buang air besar dan kecil selama satu bulan. Karena kondisi tersebut, perut Suryani membesar dan kembung. Ia juga tidak pernah ganti pakaian selama satu bulan.

Pada suatu hari ada seorang laki-laki (juga RELA) datang dan masuk rumah dengan merusak pintu. RELA tersebut memberi uang 20 ringgit kepada Suryani dan menyuruh Suryani untuk melarikan diri dengan naik taksi.

Suryani diberi alamat untuk datang ke rumah orang Pakistan yang beristrikan orang Jawa. Suryani tinggal di rumah orang Pakistan itu selama dua bulan.

RELA yang mengantar Suryani ke rumah orang Pakistan itu, datang lagi dan mengajak Suryani untuk tinggal di rumahnya. Di rumah RELA itu, Suryani muntah-muntah, kemudian dibawa ke dokter dan Suryani ternyata hamil. Di rumah RELA tersebut, Suryani tinggal selama satu bulan.

RELA tersebut membawa Suryani ke polisi Kajang untuk membuat laporan bahwa Suryani diperkosa oleh RELA dan hamil. Pihak Kepolisian Kajang justru membawa Suryani ke penjara Semenyih karena Suryani dalam kondisi tidak berdokumen.

Suryani ditahan di penjara Semenyih selama lima hari. Kemudian pihak KBRI Kuala Lumpur menjemput Suryani dan dibawa ke KBRI.

Sejak itu Suryani berada di penampungan KBRI Kuala Lumpur hingga melahirkan anaknya di RS Ampang sepuluh hari lalu sambil menunggu proses hukum di pengadilan Malaysia. (Ant)

indon di Malaysia akan di tag seperti kambing hingga Ogos 2008

Mulai Disember 2007 indon dan pendatang lain akan di-tag/tanda supaya mudah dipantau. Ianya colour coded.


Untuk kerja babu = Warna ungu
Untuk kerja ladang = Warna merah berbelang kuning
Untuk sektor-sektor lain = Warna merah


Saya ingin menyarankan, untuk indon, kita letak perkataan INDON besar-besar atas i-KAD tersebut serta dikategorikan seperti, babu, kuli & budak.

BERITA HARIAN (29/11/07)

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Thursday/Nasional/20071129011547/Article

Tempoh dapatkan i-KAD hingga Ogos tahun depan

Oleh Azrina Ahzan

PUTRAJAYA: Jabatan Imigresen memberi tempoh sehingga Ogos tahun depan kepada lebih dua juta pekerja asing di negara ini mendapatkan i-KAD atau berdepan risiko ditahan jika gagal mengemukakan dokumen pengenalan diri.

Ketua Pengarahnya, Datuk Wahid Md Don, berkata i-KAD yang diperkenalkan sejak Mei lalu itu berfungsi sebagai kad identiti untuk kemudahan pekerja asing yang tidak perlu lagi membawa pasport sebagai bukti pengenalan diri.

“i-KAD ini dilengkapi ciri keselamatan tinggi seperti cip Alat Pengenalan Frekuensi Radio (RFID) bagi kemudahan pemilik menyemak dan memperbaharui visa.

“Ia juga memudahkan pegawai penguatkuasa menjalankan semakan dan pemeriksaan kerana mereka tidak perlu lagi membawa mesin pembaca khas untuk melihat data dalam i-KAD kerana ia boleh dilakukan dengan menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) menerusi telefon bimbit biasa," katanya pada sidang media di pejabatnya di sini, semalam.

i-KAD yang mempunyai 17 ciri keselamatan sukar dipalsukan kerana dilengkapi sistem 'ghost image' bagi gambar, teks mikro dan logo yang hanya boleh dilihat di bawah cahaya ultra ungu; peta Malaysia pada lapisan atas dan cetakan teks menggunakan laser.

Selain itu, i-KAD dicetak dalam pelbagai warna bagi membezakan sektor pekerjaan iaitu pegawai dagang memegang i-KAD berwarna emas, isteri atau suami pegawai dagang (emas berbelang merah), pemegang pas lawatan kerja sementara (biru); program My Second Home (perak); pembantu rumah (ungu); perladangan (merah berbelang kuning); sektor-sektor lain (merah) dan pas pelajar (hijau).

Wahid berkata, proses pendaftaran kini bertumpu kepada pelajar asing dan pegawai dagang sebelum diteruskan secara berperingkat ke sektor lain.

“Kerajaan memutuskan tidak mengenakan bayaran bagi permohonan pertama i-KAD, tetapi jika berlaku kehilangan, pemiliknya akan dikenakan bayaran pada kadar yang akan ditentukan kelak," katanya.

Sementara itu, mengulas mengenai proses pendaftaran pelajar asing yang dilaksanakan sejak Mei lalu, Wahid berkata, sebanyak 26,016 daripada 36,872 pelajar sudah didaftarkan.

"Setakat ini, sebanyak 23,687 i-KAD sudah siap dicetak dan daripada jumlah itu sebanyak 20,399 sudah diserahkan kepada pelajar asing terbabit," katanya.

Dalam perkembangan sama, Wahid berkata, beliau kesal dengan sikap kolej swasta yang enggan bekerjasama untuk mendaftarkan pelajar di kolej masing-masing dengan memberikan pelbagai alasan seperti pelajar bercuti dan musim peperiksaan.

"Masalah itu menyebabkan kita gagal mencapai sasaran ditetapkan iaitu untuk mendaftar, mencetak dan menyerahkan i-KAD kepada semua pelajar asing menjelang 14 Disember ini.

"Ada sesetengah kolej kita sudah pergi tiga kali namun gagal mendaftarkan semua pelajar mereka, ini membantutkan hasrat kami menyerahkan i-KAD kepada semua pelajar asing menjelang 14 Disember," katanya.

Wahid berkata, ada kolej mahu jabatan menangguhkan proses pendaftaran sehingga Mac depan kerana pelajar bercuti panjang.

"Kita harap semua kolej swasta memberikan kerjasama sepenuhnya dengan memaklumkan kepada pelajar mereka setiap kali pegawai datang untuk membuat pendaftaran," katanya.

indon negara rasis...

indon sangat rasis... buktinya, lihat hyperlink headline, artikel dan video di bawah ini

Anti-Chinese legislation in Indonesia
http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Chinese_legislation_in_Indonesia

"Discriminatory laws against Chinese IndonesianChinese Indonesian. They proliferated under the New Order regime under former President Suharto's reign. Some of these laws have now been revoked since Suharto..."


Xenophopic in indonesia
http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/asia-pacific/4312805.stm


"Indonesia's ethnic Chinese community forms a significant part of the nation's patchwork of races, ethnicities and tribes.
But living in a country where nationalism often borders on xenophobia, their existence has been punctuated by a series of explosions of violence...."

Anti Chinese continue in Indon

http://www.cnn.com/WORLD/asiapcf/9808/29/indonesia.riot/


"(CNN) -- Indonesian fishermen burned a shrimp warehouse Saturday morning in a second day of rioting against ethnic Chinese in a coastal town, newspapers reported.
Also Saturday, hundreds of Indonesians gathered at a mass grave for victims of the riots that ravaged Jakarta in mid-May."


US$6 reward for raping a Chinese Indonesian; Ethnic Chinese men forced to rape daughters and sisters
http://www.colorq.org/HumanRights/article.aspx?d=Indonesia&x=Reward

"More About The Indonesian Riots
Hi, this is [name deleted]. I have news from Penang (a state in Malaysia). There are some Chinese Indonesian just arrived in Penang. They said many things that are now happening in Indonesia. We don't know much cause, their people trying to cover up everything. The reason of doing all that is because they don't like the CHINESE who can EARN A LIVING, A BETTER LIFE THAN THEM.

These are what they are still doing beside rape, steal, burn:- They force their father to rape their daughter. They force their brother to rape their sister. They record everything into VCD. They take pictures of them to put into the Internet.

They pretending to be soldiers in the day. Putting red, green & blue cross at each house. Red = Burn. Green = There are some more to rape. Blue = There are some more to steal. At night, they will change & do all the stealing, raping & burning. They are in a group.

Someone is behind all these. Someone is giving away $6 US to rape a Chinese Indonesian. Many of them are pregnant."


Indonesian Anti-Chinese Riot, Jakarta, May 1998 (part 1)

http://www.youtube.com/watch?v=5BugSoNpjDQ

Visual mengambarkan kebinatangan bangsa indon...


Ethnic Chinese Moved Assets Overseas Before Riots Erupted : Wary in Jakarta (International Herald Tribune)
http://www.iht.com/articles/1998/05/16/tycoons.t.php

"Even before crowds of rioters ripped through Chinese-owned businesses Thursday and Friday, any Indonesian company with substantial foreign debt was probably insolvent anyway. Now, as mobs burn down Chinese houses and attack ethnic Chinese cars packed with family members, cash and jewelry on the road to the Jakarta airport, some of Indonesia's richest citizens can at least take some comfort that billions of dollars are already safely invested overseas."

Riots, rumors have Indonesian's Chinese on the edge (CNN)
http://www.cnn.com/WORLD/asiapcf/9808/14/indonesia.chinese/index.html?eref=sitesearch

"JAKARTA, Indonesia (CNN) -- Some of the ethnic Chinese at Jakarta's international airport Friday were students bound for schools abroad, and others were vacationers escaping for a long weekend. But some were fleeing in fear.

Rumors that riots will erupt on national independence day Monday have unsettled Indonesia's Chinese minority, a traditional target of social unrest."


BANYAK LAGI SILA GOOGLE SEARCH INDONESIAN RIOT 1998. INDON ADALAH BANGSA GANAS & BINATANG, BUKTINYA BERTABURAN DI INTERNET.

indon bangga dengan TKI (bangsa kuli)

KOMPAS Sabtu, 09 Juni 2007
http://www.kompas.com/kompas-cetak/0706/09/Fokus/3588000.htm

"Pahlawan Devisa"

Kalau boleh memilih, tenaga kerja Indonesia tentu lebih senang mencari nafkah di negeri sendiri dengan gaji yang layak dan suasana kerja yang menyenangkan. Namun, tuntutan ekonomi yang makin mendesak serta sulitnya mendapat pekerjaan di dalam negeri memaksa mereka mencari nafkah ke negeri orang dengan meninggalkan keluarga dan orang-orang yang dikasihi.

Nasib mereka tak selalu mujur di negeri orang. Sebagian meraih sukses, tetapi tak sedikit yang harus menanggung siksa dan derita. Bahkan, tak terhitung yang harus meregang nyawa di negeri seberang.

Sesuatu yang pasti, di dalam negeri mereka menjadi obyek pemerasan dengan beragam alasan. Julukan ”Pahlawan Devisa” hanya sekadar penghibur untuk perjuangan yang mereka lakukan. (THY)

Pahlawan Devisa yang Sering Teraniaya
http://www.cmm.or.id/cmm-ind_more.php?id=A678_0_3_0_M

Kalau guru sering disebut sebagai pahlawan tanpa tanda jasa, sekalipun gajinya kecil, TKW dan TKI jarang dipandang sebagai manusia terhormat, jika bukan malah dicibirkan. Lihatlah mereka antre di bandara dalam jumlah ratusan yang mau berangkat ke tanah rantau demi sesuap nasi.

Laki-laki dan perempuan sama saja, antre dengan sopan menanti giliran untuk masuk ke ruang tunggu sebelum terbang meninggalkan Tanah Air yang mereka cintai. Di antara mereka ada yang harus meninggalkan anak dan suami, semata-mata karena negeri ini tidak mampu membukakan lapangan kerja buat mereka. Inilah sebuah negeri bak pepatah mengatakan: “Itik berenang dalam air, mati kehausan; ayam bertelur di atas padi, mata kelaparan.”

Kita bisa membayangkan betapa berat perasaan mereka berpisah, tetapi itulah garis retak tangan yang harus dijalaninya. Bangsa ini masih terseok dalam menghidupi rakyatnya sendiri karena perbuatan salah urus dan korupsi telah demikian menggurita dalam tempo yang panjang. Di depan beberapa forum saya sering mengatakan: “Yang lumpuh adalah akal sehat; yang lumpuh adalah hati nurani.” Akal sehat dan hati nurani yang tidak berfungsi inilah sebenarnya yang menjadi pangkal utama mengapa sebagian kita harus mengais rezeki ke bumi lain dengan segala risiko yang harus ditanggung.

Bukan tidak baik mencari penghidupan di negara lain. Tetapi, kalau kita berbicara tentang TKW dan TKI, di situ terlihat sebuah keterpaksaan. Di antara mereka banyak yang beruntung, dapat membangun kehidupan keluarga yang lebih cerah di kampungnya masing-masing setelah pulang, sementara sebagian TKW menjadi korban penindasan dan perkosaan.

Pemerintah kita belum maksimal melindungi mereka yang bernasib malang itu. Itu belum lagi kelakuan sebagian para cukong, domestik atau asing, yang bersikap kasar dan seenaknya saja memperlakukan para pekerja ini. Tidak jarang pula terjadi dalam perjalanan pulang dari rantau, masih ada saja manusia biadab yang merampok harta mereka di bandara atau dalam perjalanan ke desa. Panorama buram ini masih akan berkelanjutan selama para TKW dan TKI ini tidak mendapat perlindungan dan penghormatan wajar sebagai manusia penuh oleh aparat hukum kita.

Mengapa tulisan ini bernada marah ketika membicarakan TKW dan TKI ini? Karena saya memandang mereka sebagai pahlawan devisa yang sangat berjasa, tetapi sering telantar. Mereka turut membantu negara yang masih oleng ini dalam menghadapi banyak masalah keuangan. Data di bawah akan menjelaskan apa yang saya maksud tentang betapa mulianya para pekerja ini bagi kepentingan bangsa.

Harian Republika, 22 Februari 2006, halaman 23, memuat keterangan Wakil Menteri SDM Malaysia, Datuk Abdul Rahman Bakar, tentang triliunan devisa yang masuk ke Indonesia setiap tahun dari para TKW-TKI ini. Ini baru dari negeri jiran. Bagaimana pula dari Arab, Korea, Hong Kong, Eropa, Amerika, dan dari negara lain. Menurut Bakar, pada tahun 2005 saja para pekerja asing telah mentransfer 5 miliar ringgit ke negeri asalnya. Dari sekitar 3 juta pekerja legal atau sebaliknya, 80 persen berasal dari Indonesia.

Jadi, jika dihitung devisa yang masuk tahun lalu ke negeri kita adalah sekitar 80 persen, dikalikan 5 miliar ringgit (sekitar Rp 11,5 triliun), sama dengan Rp 7,6 triliun. Coba bayangkan betapa besarnya sumbangan mereka untuk membantu negara ini dengan cara mereka yang penuh tantangan itu. Berapa triliun pula yang ditransfer oleh TKW-TKI yang bekerja di negara-negara lain, tentu angkanya akan sangat besar.

Tetapi, siapa di antara kita yang memuliakan mereka? Tidak banyak. Dan mereka barangkali juga tidak ingin dimuliakan. Sekiranya mereka dapat perlindungan sebelum berangkat, di tempat kerja, dan setelah pulang ke Tanah Air, itu sudah lebih dari cukup. Sebagai bagian dari rakyat kecil mereka tidak punya angan-angan yang terlalu jauh. Selamat pergi-pulang, sudah merupakan kebahagiaan bagi mereka. Mereka adalah pahlawan devisa yang sebenarnya.

Khusus untuk Malaysia, ada sekitar 2,4 juta TKW-TKI kita yang mencari rezeki di sana. Mereka dikenal sebagai pekerja yang ulet, kompetitif, sekalipun dibayar murah, seperti diakui juga oleh Bakar. Banyak yang berhasil, di samping yang kandas. Sebagai contoh kecil, ada pemilik dua bus mini di Sumpur Kudus yang disopirinya sendiri ke berbagai kota di Sumatra Barat, adalah sebagai hasil dari jerih payahnya selama bekerja sebagai TKI di Malaysia. Tetapi, yang harus terjun ke laut dan berenang ke pantai karena takut ditangkap polisi, juga tidak kurang jumlahnya. Cerita ini saya dengar dari mereka yang mengalami. Hidup memang penuh warna.

Kita tidak boleh memandang enteng terhadap sesama. Mungkin para pekerja ini akan lebih dulu masuk surga tinimbang mereka atau kita yang tidak jelas misi hidupnya.
Sumber: Republika Online, 7 Maret 2006

14 February 2008

Tipikal indon kalau boleh semua nak percuma/gratis

Teringat saya semasa buffet dengan mat indon... atau dengan pegawai dari indon, semua nak dilanyaknya macam tak pernah nampak makanan. Sehinggakan kalau kami nak jemput tetamu indon makan terpaksa dicatu, jika tidak habis semua dilanyak indon. INDON BANGSA PENGEMIS

'Buy Nothing Day' almost turns ugly as crowds arrive in hunt for freebies
http://www.thejakartapost.com/detailheadlines.asp?fileid=20071126.A06&irec=5

The Jakarta Post, Jakarta
The global Buy Nothing Day event was marked again in the capital Sunday, with a number of young Jakartans playing leading roles in organizing it. Special events were held in front of malls as well as in a city park.

On the road between the Plaza Senayan and Senayan City malls, a theatrical performance was staged while volunteers handed out 'Buy Nothing Day' flyers to passersby. At the same time in Sambas Park, another kind of celebration took place in the form of a 'really, really free market' at which people could bring stuff to give away.

A performer in the event at the shopping malls was Nidya Paramita, 24, from a community called the Red Rebel DIY House. She said that in order to mark the day, her 25-strong group were distributing flyers to people in cars and on the streets, as well as putting on a theatrical and musical performance at noon.

"We believe that this area is where consumerism has its roots. Later, we will join the other community in Sambas Park," she said.

Meanwhile, the free market in Sambas Park, which lasted from 10 a.m. to 5 p.m., provided free food, clothes, free T-shirt printing, book readings, acupressure, a free acting class and an introduction to Braille from the Mitra Netra Foundation for the blind.

Ika Vantiani, 31, from a community called the Dipepi Free Food Gang, said that Buy Nothing Day was intended to counter consumerism and to promote the concept that sharing was better than buying.

"The spirit of Buy Nothing Day is sharing, not charity," Ika said.

Buy Nothing Day is a global event initiated by Canadian magazine Adbusters to discourage shopping and promote sharing. It aims at reducing consumerism and the ensuing waste. The first Buy Nothing Day took place in Canada in the early 1990s, Ika said.

Ika added that they wanted to run the event in the same way as in the U.S., where non-material things are also given free.

"In the U.S. there was this woman who didn't bring any stuff to give away, but rather said she was a good listener. In no time at all, a long line had formed to avail of her services," Ika said.

The event, however, took a not unsurprising turn for Jakarta, with more people turning up looking to get freebies than to give.

Ika had initially announced the free market on a number of mailing lists in her network. However, radio stations and newspapers interviewed her before the event and hence the rapacious throngs.

At least 100 people visited the park, with many of them not quite grasping the concept behind the free market.

Strangers to the idea of sharing and 'Buy Nothing Day', many of the visitors appeared hell bent on grabbing everything in sight.

The name "free market" also resulted in a misperception among some housewives, who turned up looking for rice and sugar handouts. An irate visitor from East Jakarta even demanded that she be reimbursed her bus fare after she found that there were actually very few freebies on offer.

However, many others were quite happy to while away the afternoon in the park.

Breaking news indon menyorok dalam almari baju (27/11/07)

HARIAN METRO
http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Monday/Setempat/77620/Article/index_html

Sorok dalam almari baju
Oleh Zaid Salim

KUALA TERENGGANU: Cubaan seorang pendatang tanpa izin Indonesia menyorok dalam almari pakaian bagi mengelak ditahan imigresen yang menyerbu rumah kongsinya di Chendering, gagal apabila dikesan, kelmarin.

Wanita berusia 25 tahun dari Jawa, Indonesia itu dikatakan mengambil jalan mudah bersembunyi di celah helaian kain dalam almari itu ketika penghuni lain hilang arah sebaik menyedari kongsi mereka diserbu kira-kira jam 2 pagi.

"Saya bersembunyi dalam almari ini kerana mahu mengelak ditahan pihak berkuasa," katanya.

Timbalan Pengarah Penguatkuasa Imigresen Kanan, Mohd Sabri Ismail, berkata wanita berkenaan mendakwa tinggal bersama suaminya di sebuah bilik dalam kongsi itu.
Menurutnya, serbuan di tapak projek pembinaan dewan sebuah sekolah menengah di Chendering itu dibuat kira-kira jam 2.30 pagi membabitkan 15 anggota termasuk empat pegawai.

Mohd Sabri yang mengetuai operasi itu berkata, ketika pemeriksaan, beliau mendapati sebuah bilik di kongsi berkenaan kosong dan ketika memeriksa almari pakaian di bilik berkenaan, mendapati seorang wanita menyorok di celah pakaian yang tergantung dalam almari itu.

Beliau berkata, sebelum serbuan, empat pegawai dan anggota membuat intipan dan risikan di sekitar kongsi berkenaan bagi memastikan semua laluan ditutup.

"Kami terpaksa bersembunyi dalam semak berhampiran selama 30 minit sebelum menyerbu kongsi berkenaan kerana ketika tiba di lokasi, kami mendapati masih ada penghuni kongsi yang asyik bersembang.

"Bagaimanapun, selepas memastikan sekeliling kawasan berkenaan dikepung, kami memulakan serbuan dan berjaya menahan 21 pendatang termasuk empat wanita dalam kongsi yang mengandungi 10 pintu itu," katanya.

Mohd Sabri berkata, ada pendatang yang cuba meloloskan diri namun gagal kerana pihaknya sudah mengepung kongsi berkenaan.

Katanya, daripada jumlah itu, 15 daripada mereka warga Indonesia, manakala selebihnya dari Myanmar berusia antara 18 dan 29 tahun ditahan kerana tinggal lebih masa.

"Enam lelaki dan empat wanita berusia 18 hingga 27 tahun yang tinggal lebih masa ditahan untuk siasatan mengikut Seksyen 15(1)(c), Akta Imigresen 1959/63, manakala 11 lagi ditahan mengikut Seksyen 6(1)(c), akta sama kerana tidak memiliki dokumen," katanya.

iNDON! Bonda mengaku tipu RM208,272

BERITA HARIAN
http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Tuesday/Nasional/20071127000224/Article/index_html
Bonda mengaku tipu RM208,272
KUALA LUMPUR: Seorang wanita warga Indonesia yang bergelar 'Bonda' mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen di sini, semalam, atas dua tuduhan menipu pengarah sebuah syarikat kononnya boleh mencuci dosa keluarganya sehingga mengakibatkan mangsa kerugian RM208,272, dua minggu lalu.

Tertuduh, Andi Putri Zahara, 55, yang juga seorang suri rumah didakwa menipu Mohamad Arshad Othman, 67, mampu mencuci dosa mangsa dan keluarga sehingga mendorongnya menyerahkan RM208,272.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Blok G8-0-6, Desa Pandan, Kampung Pandan, Cheras di sini, antara 12 Julai dan 7 November lalu.
Andi juga didakwa menipu dengan menyerahkan dua beg dan satu kotak kononnya berisi sejumlah besar wang tunai untuk dilaburkan dalam syarikat mangsa sedangkan di dalamnya hanya berisi dua keping RM100 dan dua keping S$50 (RM228.60).

Bagi tuduhan pertama, Andi didakwa mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun dan denda, jika sabit kesalahan.

Dia juga didakwa mengikut Seksyen 417 Kanun Keseksaan bagi kesalahan menipu yang membawa hukuman penjara maksimum lima tahun atau denda, atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Hakim Rozana Ali Yusoff menetapkan 10 Disember ini untuk jatuh hukum dan membenarkan tertuduh diikat jamin RM10,000 untuk setiap tuduhan dengan dua penjamin tempatan.

Terdahulu, Pegawai Pendakwa Cif Inspektor Ooi Khai Kheong memohon mahkamah mengenakan jaminan RM100,000 untuk kedua-dua tuduhan dan pasport ditahan selain melaporkan diri di balai polis terdekat setiap minggu.

Mengikut laporan akhbar baru-baru ini, 'Bonda' menipu mangsa dengan mendakwa dirinya sebagai orang perantaraan yang berkawan baik dengan wali Allah.

iNDON! Bonda mengaku tipu RM208,272

BERITA HARIAN
http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Tuesday/Nasional/20071127000224/Article/index_html
Bonda mengaku tipu RM208,272
KUALA LUMPUR: Seorang wanita warga Indonesia yang bergelar 'Bonda' mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen di sini, semalam, atas dua tuduhan menipu pengarah sebuah syarikat kononnya boleh mencuci dosa keluarganya sehingga mengakibatkan mangsa kerugian RM208,272, dua minggu lalu.

Tertuduh, Andi Putri Zahara, 55, yang juga seorang suri rumah didakwa menipu Mohamad Arshad Othman, 67, mampu mencuci dosa mangsa dan keluarga sehingga mendorongnya menyerahkan RM208,272.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Blok G8-0-6, Desa Pandan, Kampung Pandan, Cheras di sini, antara 12 Julai dan 7 November lalu.
Andi juga didakwa menipu dengan menyerahkan dua beg dan satu kotak kononnya berisi sejumlah besar wang tunai untuk dilaburkan dalam syarikat mangsa sedangkan di dalamnya hanya berisi dua keping RM100 dan dua keping S$50 (RM228.60).

Bagi tuduhan pertama, Andi didakwa mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun dan denda, jika sabit kesalahan.

Dia juga didakwa mengikut Seksyen 417 Kanun Keseksaan bagi kesalahan menipu yang membawa hukuman penjara maksimum lima tahun atau denda, atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Hakim Rozana Ali Yusoff menetapkan 10 Disember ini untuk jatuh hukum dan membenarkan tertuduh diikat jamin RM10,000 untuk setiap tuduhan dengan dua penjamin tempatan.

Terdahulu, Pegawai Pendakwa Cif Inspektor Ooi Khai Kheong memohon mahkamah mengenakan jaminan RM100,000 untuk kedua-dua tuduhan dan pasport ditahan selain melaporkan diri di balai polis terdekat setiap minggu.

Mengikut laporan akhbar baru-baru ini, 'Bonda' menipu mangsa dengan mendakwa dirinya sebagai orang perantaraan yang berkawan baik dengan wali Allah.

Pekerjaan popular untuk indon di Malaysia

1. Kilang/pabrik
2. Orang gaji alias koeli alias babu
3. Pembantu kedai (restoran/runcit/pasar raya) tak ada indon kerja di 7 eleven atau hypermarket sebab tak pandai english
4. Tukang bersih pejabat
5. Penjaga bilik air awam
6. Pekerja ladang
7. Kuli kontrak bangunan
8. Kriminal
9. Pelacur
10. Penipu

Headlines dari laporan seluruh dunia yang guna istilah indon.

Monday, November 26, 2007Satu dunia panggil mereka indon

Headlines dari laporan seluruh dunia yang guna istilah indon.

Indon airlines sign air safety agreement

http://www.theage.com.au/news/World/Indon-airlines-sign-air-safety-agreement/2007/11/15/1194766867880.html

Indon fishermen seeking economic asylum

http://www.theage.com.au/news/National/Indon-fishermen-seeking-economic-asylum/2007/11/22/1195321906421.html

Indon president says Bali bombers must be executed
http://www.thewest.com.au/default.aspx?MenuID=29&ContentID=46260


Temasek comes out swinging over Indon divestment ruling

http://www.telecomasia.net/article.php?id_article=6382

Dow Jones: Indon Economy In Freezer Amid Intl Loan Delays (fwd)
http://lists.essential.org/stop-imf/msg00245.html

Debts put Indon boat people 'in danger'
http://www.news.com.au/story/0,23599,22819910-2,00.html

Indon airlines sign air safety agreement
http://www.smh.com.au/news/World/Indon-airlines-sign-air-safety-agreement/2007/11/15/1194766867880.html

Sebenarnya banyak lagi tapi penat nak copy & paste, engkau orang google search je perkataan "indon" berlambak artikel atau laporan akhbar di dunia ni guna perkataan indon... kesian indon

Pendatang haram warga indon

HARIAN METRO
Rabu, 07 November 2007

Pendatang haram warga indon
Oleh Zaid Salim
DUNGUN: Dua pendatang tanpa izin warga indon nekad meredah belukar dan paya bagi mengelak ditahan penguat kuasa Jabatan Imigresen negeri yang menyerbu rumah kongsi kilang kayu di Santong dekat sini, kira-kira jam 1 pagi semalam.

Dalam serbuan itu, kedua-dua lelaki terbabit bersama enam rakan termasuk seorang wanita berusia antara 20 hingga 30 tahun nekad terjun melalui tingkap belakang sebaik pintu rumah kongsi terbabit diketuk.

Pengarah Imigresen negeri, Mohd Azmin Hassan, berkata anggotanya menahan enam pendatang indon terbabit termasuk seorang wanita manakala dua lelaki terbabit dapat meloloskan diri.

Menurutnya, walaupun anggota penguat kuasa cuba mengejar dua lelaki terbabit tetapi gagal kerana belakang rumah kongsi itu berpaya dan dipenuhi belukar hingga menyukarkan untuk memberkas mereka.

Katanya, dalam serbuan diketuai Ketua Bahagian Penguat Kuasa Imigresen negeri, Sabri Ismail itu mendapati rumah kongsi berkenaan sengaja dibina berhampiran paya bagi memudahkan mereka melarikan diri jika diserbu.

"Kita percaya mereka sengaja membina rumah kongsi di kawasan berkenaan bagi menyukarkan anggota penguat kuasa mengepung selain memudahkan mereka melarikan diri ketika diserbu.

"Selain itu, pendatang indon terbabit dipercayai bergilir sesama sendiri membuat kawalan di sekitar kawasan rumah kongsi terbabit pada sebelah malam.

"Dalam serbuan itu, anggota kita terpaksa menunggu 15 minit sebelum menyerbu apabila mendapati ia dikawal seorang lelaki.

"Serbuan hanya dibuat selepas mendapati lelaki terbabit tidur di depan pintu luar kongsi terbabit," katanya ketika dihubungi Harian Metro, semalam.

Beliau berkata, semua enam warga indon termasuk seorang wanita itu kemudian dibawa ke Depot Tahanan Imigresen Ajil, Kuala Berang sebelum didakwa di mahkamah.

"Tiga akan didakwa mengikut Seksyen 6(1)(c), Akta Imigresen 1959/63 kerana tidak memiliki dokumen perjalanan, seorang mengikut Seksyen 15(1)(c) kerana tinggal lebih masa dan dua lagi mengikut Seksyen 39b Peraturan Imigresen 1959/63 kerana melanggar syarat pas," katanya.

Sementara itu, dalam serbuan berasingan di Kampung Che Lijah, di sini, empat lelaki warga indon berusia 20-an ditahan ketika asyik bersembang dalam sebuah rumah sewa, kira-kira jam 2 pagi semalam.

"Kita mensasarkan menyerbu dua rumah dipercayai didiami pendatang tanpa izin warga indon tetapi gagal kerana penghuni satu daripada dua rumah itu sempat melarikan diri selepas menyedari kehadiran anggota Imigresen," katanya.

Bagaimanapun, menurutnya, pihaknya akan terus membuat pemantauan dan operasi di kawasan berkenaan khususnya di Kampung Che Lijah bagi memastikan kehadiran pendatang tanpa izin Kemboja di kampung itu tidak berleluasa.

"Semua lelaki terbabit akan didakwa mengikut Seksyen 15(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 kerana tinggal lebih masa," katanya.

Warga indon sindiket pas kerja palsu

BERITA HARIAN
Selasa 13 November 2007

Warga indon sindiket pas kerja palsu
Oleh Shamshul Azree Samshir
PUTRAJAYA: Tindakan bijak pemandu teksi yang juga anggota Rela mencungkil maklumat daripada seorang penumpang warga indon berjaya membantu Jabatan Imigresen menumpaskan sindiket pengeluaran pas dan pelekat kerja palsu di Lembah Klang yang didalangi dua lelaki indona.

Berbekalkan maklumat itu, anggota Rela terbabit membawa lelaki indon yang mendakwa menjadi mangsa sindiket itu bertemu Pengarah Penguatkuasa Imigresen, Datuk Ishak Mohamed yang bertindak pantas menjerat dalang itu.

Ishak berkata, seorang daripada lelaki terbabit ditahan dalam serbuan berasingan di sebuah rumah di Kilometer 7, Gombak, Selangor, manakala seorang lagi ditangkap di sebuah rumah di Jalan Raja Muda Musa Empat, Kampung Baru, Kuala Lumpur malam kelmarin.

"Kita menemui pelbagai dokumen termasuk 92 pasport asing dan 70 pelekat palsu serta pelbagai peralatan untuk mencetak pelekat palsu, cop keluar masuk palsu, tiga thumb drive, komputer peribadi, pencetak dan pengimbas.

"Kita mengesyaki kedua-dua lelaki terbabit yang berusia lingkungan 40-an bekerja sama dan beroperasi secara haram sejak enam bulan lalu dengan mengenakan bayaran sehingga RM3,000 kepada pelanggan terutama rakyat indon yang ingin memiliki permit kerja palsu," katanya semalam.

Ishak berkata, semakan rekod sejak tahun lalu menunjukkan kegiatan sindiket pengeluaran dokumen palsu termasuk pasport dan permit kerja didalangi rakyat indon.

"Serbuan menunjukkan rakyat asing ini memegang pas lawatan sosial sah atau memilik taraf penduduk tetap (PR). Secara logiknya, mereka mudah menawarkan perkhidmatan kerana pelanggan adalah kalangan rakyat indon," katanya.

Dua beradik parah halang perompak warga indon

BERITA HARIAN
Jumaat 16 November 2007

Dua beradik parah halang perompak warga indon
MIRI: Dua beradik cedera dan terpaksa menerima rawatan di Hospital Miri selepas berjaya menghalang sekumpulan perompak melarikan barang berharga dari kediaman mereka, di Desa Indah 3, Bandar Baru Permyjaya, di sini, malam, kelmarin.

Dalam kejadian jam 9 malam itu, kedua-dua mangsa lelaki berumur 20-an, yang enggan identiti didedahkan cedera pada bahagian muka dan tangan akibat tetakan parang ketika pergelutan dengan penjenayah warga Indon

Ketua Polis Daerah Miri, Asisten Komisioner Abang Abdillah Abang Othman, berkata tindakan berani dua beradik itu berjaya menggagalkan cubaan perompak menyamun di kediaman mereka.

"Namun kedua-dua beradik itu mengalami kesan lebam dan cedera agak teruk akibat pergelutan berkenaan. Mereka masih dirawat di Hospital Miri namun keadaan mereka stabil," katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Beliau berkata, seramai empat hingga enam perompak bertopeng dan bersenjatakan parang terbabit dalam cubaan rompak itu.

"Setakat ini, seorang lelaki ditahan beberapa jam selepas kejadian bagi membantu siasatan polis," katanya yang terlalu awal untuk polis mengaitkan pembabitan suspek dalam kes berkenaan.

Abdillah berkata, sebanyak enam kes rompak dilaporkan berlaku di sekitar kawasan perumahan Senadin dan Permyjaya dekat sini sejak sebulan lalu.

Ia adalah kejadian kedua berlaku dalam tempoh kurang 36 jam selepas kes rompakan bersenjata di Taman Desa Senadin, dekat sini, malam sebelumnya.

Dalam kejadian itu, seorang ahli perniagaan kerugian wang tunai lebih RM10,000 serta pelbagai barangan berharga selepas dirompak empat lelaki bertopeng warga Indon.

Rumah maksiat pendatang indon

HARIAN METRO
Selasa 20 November 2007

Rumah maksiat pendatang indon
Oleh Mary Victoria Dass
JOHOR BAHRU: Kewujudan 'rumah sardin' yang menjadi tempat bersekedudukan bagi pasangan berpura-pura sebagai suami isteri, semakin popular di kalangan warga indon apabila ia dijadikan lokasi maksiat dan pergaulan bebas sesama mereka di beberapa taman perumahan di sekitar bandar raya ini, kebelakangan ini.

Apa yang mengejutkan, sebahagian pasangan itu didapati semakin berani sehingga ada yang tinggal menyewa bersama lebih 10 pasangan lain di bawah satu bumbung, sehingga perbuatan itu menjejaskan sensitiviti masyarakat tempatan.

Mereka mendakwa mempunyai pertalian perkahwinan bagaimanapun difahamkan sering bertukar pasangan dan bergaul bebas di kediaman sama yang dijadikan sebagai 'port' maksiat.

Kegiatan itu terbongkar apabila pasangan warga indon berkenaan gagal memberi sebarang bukti atau menunjukkan dokumen sebagai suami isteri apabila jawatankuasa di sesebuah kawasan perumahan mencurigai tindakan mereka tinggal bersama.

Penduduk di Taman Bahagia, Kempas, di sini, Johaini Kamsin, 44, berkata trend tinggal serumah tanpa sebarang hubungan muhrim semakin menjadi kebiasaan di kalangan kumpulan warga indon sehingga terbabit dalam pelbagai gejala sosial, kebelakangan ini.

Beliau kecewa apabila kediaman sewa pekerja indon yang bercampur aduk lelaki dan perempuan itu dijadikan rumah pelacuran berikutan menjadi tempat warga indon memuaskan nafsu serakah.

Menurutnya, kumpulan pekerja indon berkenaan sanggup berpura-pura sebagai suami isteri berikutan khuatir tindakan mereka tinggal serumah dan menjadikan kediaman sebagai lokasi maksiat dihidu penduduk di sekitar sesebuah kawasan perumahan.

Katanya, bagaimanapun perbuatan itu terbongkar apabila pasangan berkenaan gagal menunjukkan sebarang dokumen perkahwinan biarpun mendakwa sebagai suami isteri.

"Sesebuah kediaman teres yang sesuai dihuni lapan sehingga 10 individu bagaimanapun sesak dengan kumpulan pekerja lelaki dan perempuan berkenaan sehingga mencecah 20 orang tinggal di sebuah rumah.

"Budaya negatif itu menimbulkan suasana luar biasa sehingga kurang disenangi penduduk sekitar," katanya.

Sementara itu, seorang lagi penduduk di Taman Kota Masai, di sini, Suradi Kadir, 48, berkata kumpulan pekerja indon yang tinggal bersekedudukan juga bertindak melampau apabila didapati gemar meminum arak sehingga berkelakukan kurang sopan di luar kediaman.

LETTER TO JAKARTAPOST

LETTER TO JAKARTAPOST
Selasa 20 November 2007

Legal certainty

I am the manager of the SE Asian division of a large international retail corporation, currently staying in Bali. This is my ninth time to visit Indonesia and I would dearly love to open and do business here.

However, I fear that will be impossible for at least another 10 years or so. The stores are full of pirated and illegal merchandise here. The police and courts are indifferent to this.

The port facilities are so riddled with inefficiencies and corruption that it is fraught with too many risks and danger to import goods. Furthermore, foreigners have zero rights and cannot win court cases unless political pressure is brought to bear at the highest levels.

That is not the environment where my company is comfortable. I've been explaining this since 1999, but it has fallen on deaf ears. There is simply no will at the top for substantial change.

JOHN LLOYD
Nusa Dua, Bali

Pelarian Wanita indon bernama Bonda berakhir

HARIAN METRO
Rabu 21 November 2007

Pelarian Wanita indon bernama Bonda berakhir
Oleh Sarah Zulkifli
sarah@hmetro.com.my

KUALA LUMPUR: Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga. Itulah perumpamaan boleh dikaitkan dengan seorang wanita warga indon bergelar Bonda dipercayai menipu wang ratusan ribu ringgit melalui ilmu pukau, apabila dia ditahan pihak berkuasa selepas berminggu-minggu ‘menghilang’, pagi semalam.

Difahamkan, Bonda ‘dicekup’ pihak berkuasa di sebuah rumah di Taman Dato’ Senu, Sentul, di sini dipercayai di tempat dia menumpang untuk bersembunyi daripada polis.

Penghuni rumah itu dikatakan terkejut selepas membaca berita mengenai Bonda di Harian Metro, sebelum membuat laporan polis sejurus kemudian.

Sumber memberitahu, sebaik Bonda ditangkap pihak berkuasa berikutan maklumat diberi orang awam itu, wanita itu membawa polis ke tempat dia menginap sebelum ini iaitu bilik mewah di sebuah hotel lima bintang di ibu negara.

“Pelbagai barangan kemas, jam tiruan dan barangan lain ditemui selepas bilik itu diperiksa,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Sumber itu berkata, selepas dirujuk dengan Kedutaan Indon, suami Bonda yang dikatakan seorang jeneral tentera Indon itu sebenarnya hanya berpangkat kolonel.

“Mereka berdua juga dikatakan pengamal paranormal atau mempunyai ilmu hitam,” katanya.

Sumber itu memberitahu, sebelum ini, suami Bonda yang disyaki turut bersubahat dengannya untuk menipu sudah ditahan Khamis lalu untuk membantu siasatan sebaik mangsa membuat laporan di balai polis.

“Lelaki yang dipercayai suaminya itu kini dalam tahanan reman untuk membantu siasatan,” katanya.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial, Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur (IPKKL), Asisten Komisioner Mohd Aris Ramli, mengesahkan pihaknya sudah menahan Bonda pagi semalam untuk membantu siasatan.

Laporan eksklusif Harian Metro semalam mendedahkan seorang mangsa yang juga ahli perniagaan dikenali sebagai Shah, mendakwa kehilangan hampir setengah juta ringgit selepas mengenali Bonda yang mendakwa kononnya mampu menyucikan dosa dan membuang sial dirinya dan keluarga dengan hanya membayar wang.

Selain membuatkan akidah sesat, Bonda yang berusia 50-an itu dikatakan giat menipu ahli perniagaan termasuk golongan kenamaan (VIP) dengan ilmu pukau supaya mangsa menyerahkan wang tanpa disedari.

Tektik penipuan warga indon seru jin tukar kertas jadi RM50

HARIAN METRO
Rabu 21 November 2007

Tektik penipuan warga indon seru jin tukar kertas jadi RM50
Oleh Erywan Norshal dan Maiamalina Mohamed Amin
KUALA LUMPUR: Segelintir warga indon tergamak menggunakan taktik kotor melalui permainan silap mata untuk menipu rakyat tempatan dengan mempengaruhi mereka menyerahkan barangan berharga termasuk wang tunai dan telefon bimbit.

Kegiatan itu yang dikesan beroperasi di sekitar Chow Kit di sini, semakin berleluasa menjelang tengah malam berikutan suasana gelap memudahkan kegiatan memperdaya orang ramai.

Mereka juga sanggup menggunakan ayat suci al-Quran untuk mengaburi pengunjung sebelum melesapkan barangan berharga sekiranya penonton berminat untuk terbabit menggandakan wang mereka.

Ahli silap mata itu memperdaya orang ramai bahawa 'jin' yang dipelihara boleh menggandakan duit sekiranya sanggup menderma kepada anak yatim untuk dijadikan sebagai pengeras.

Sasaran mereka remaja kerana golongan terbabit mudah 'gelap mata' selepas percaya menonton silap mata apabila kertas kosong boleh bertukar wang RM50.

Seorang mangsa penipuan dikenali Shyam, 23, mendedahkan pertunjukan silap mata yang dipercayai didalangi warga indon.

Katanya, dia cuba 'membuat' duit apabila ahli silap mata yang berusia 40-an itu boleh menukarkan sekeping kertas kepada RM50.
"Ketika itu, 13 orang termasuk dua lagi sahabat saya mencuba sebelum dibawa ke lorong gelap berhampiran kedai makan," katanya.

Menurutnya, lelaki terbabit membaca beberapa ayat al-Quran termasuk menyebut nama Allah S.W.T dengan khusyuk menyeru jin peliharaannya memasukkan duit ke dalam sampul surat.

"Pada ketika itu, saya membawa RM200 dan berharap duit itu digandakan.

"Tiba-tiba sekumpulan 20 lelaki mengerumuni kami membantu upacara memuja 'jin' bagi menggandakan wang," katanya.

Shyam berkata, lelaki warga indon itu meminta peserta khusyuk tidak mengganggu kerja jin menyalurkan duit ke sampul surat.

Menurutnya, selepas lima minit, lelaki terbabit mendakwa jin itu tidak boleh melakukan upacara itu dan mendakwa semua duit yang disedekah 'lesap'.

"Tiba-tiba seorang lelaki menjerit kemaluannya hilang dan bomoh mengatakan itu balasan tidak ikhlas ketika menderma.

"Dia itu meluahkan rasa kecewa dan meminta maaf kepada semua peserta kerana wang pengeras hilang.

"Dia yang simpati dengan kejadian itu, sebelum memberi kami nombor ekor dan menyuruh membelinya untuk menebus kerugian," katanya.

Menurut Shyam, dia cuba mengugut supaya memulangkan wangnya, tetapi dikerumuni lima orang berbadan besar dan mengarahkannya beredar dari situ.

Beliau berkata, berikutan kejadian itu, dia membuat laporan di Balai Polis Sentul dan berharap pihak berkuasa mengambil tindakan terhadap kumpulan penipu warga indon terbabit.

13 February 2008

Warga indon lemas hidu gas beracun

HARIAN METRO
Rabu 21 November 2007

Warga indon lemas hidu gas beracun
Oleh Saipul Adli Mohamad
JOHOR BAHRU: Perubahan sikap seorang buruh warga Indon yang kelihatan kurang bermaya dan malas bekerja, seolah-olah petanda lelaki terbabit akan menemui ajal selepas lemas berikutan terhidu gas beracun ketika mahu membuka penutup saluran dalam lubang najis berhampiran loji kumbahan di kawasan perumahan Taman Setia Tropika, Kempas Baru di sini, petang semalam.
Dalam kejadian kira-kira jam 2 petang itu, mangsa yang hanya dikenali sebagai Suwarni, 35, turun ke dalam lubang najis sedalam kira-kira enam meter itu dengan menggunakan tangga, selepas rakannya, Mustahal Wahid, 33, selesai melakukan ujian untuk menghilangkan gas dengan menggunakan api.

"Kami tinggal di rumah kongsi sama tetapi dia masih bujang, manakala saya mempunyai seorang anak. Saya mengenali arwah sejak bekerja di sini, kira-kira tiga tahun lalu dan berjumpanya setiap hari kerana kami bekerja di bahagian sama termasuk membuat longkang.

"Pagi tadi (semalam), Suwarni kelihatan letih dan malas bekerja, sedangkan selalunya dia rajin. Saya tidak menegurnya kerana menganggap perasaannya terganggu selepas kami ditahan polis kerana meletakkan van pekerja di tempat tidak sepatutnya, kira-kira jam 10 pagi dan bernasib baik hanya diberi amaran.

"Bagaimanapun, tidak sangka pula, dia akan menemui ajal pada hari ini dan saya agak terkilan kerana tidak sempat membantunya yang lemas sebelum jatuh dalam air di dalam lubang najis itu," katanya.

Mustahal berkata, beliau lebih dulu turun dalam lubang najis itu, kira-kira jam 2 petang tetapi naik semula lima minit kemudian berikutan tidak tahan dengan bau gas yang kuat dan berdiri di tangga dengan jarak kira-kira tiga meter dari dasar lubang berkenaan.

Ketika itu, katanya, mangsa berada di dasar lubang sebelum rebah tidak lama kemudian kemungkinan akibat lemas selepas terhidu bau gas itu dan terjatuh dalam air sedalam kira-kira satu meter.

Menurutnya, dua lelaki yang berada di kawasan loji itu cuba membantu sebelum seorang daripadanya, Suhardi Mahmod, 30-an, terjatuh dan hampir lemas, tetapi berjaya diselamatkan dan dibawa ke Hospital Sultanah Aminah (HSA) untuk mendapatkan rawatan.

Berdasarkan siasatan awal polis, lubang najis itu sudah dibuka pada awal pagi untuk kerja mengalirkan air tetapi kira-kira jam 11 pagi, air terpaksa dipam keluar berikutan ia tidak boleh masuk ke dalam loji kumbahan disebabkan masalah penutup saluran.

Berikutan itu, kumpulan pekerja terbabit termasuk seorang juruteknik ditugaskan untuk membuka penutup saluran dari lubang najis ke loji kumbahan dan Mustahal lebih dulu masuk ke dalam lubang itu tetapi naik semula tidak lama kemudian kerana terhidu bau gas yang kuat.

Tidak lama kemudian, Mustahal yang membuat ujian menggunakan api untuk menghilangkan gas, mula turun ke separuh lubang itu selepas mendapati api sudah tidak menyala, tetapi mangsa terus turun ke dasar dengan membawa pahat.

Selepas kira-kira 15 minit, dua pekerja di loji kumbahan ternampak lelaki itu dalam kelemasan dan mengarahkannya naik namun hanya selepas naik tiga anak tangga, mangsa jatuh terlentang dalam air.

Dua pekerja di loji kumbahan termasuk Suhardi cuba membantu dengan turun ke dalam loji dan menarik mangsa keluar dan mangsa sempat berpaut ke badannya, tetapi selepas mendaki tangga kira-kira tiga meter, mangsa terlepas pautan dan jatuh semula dalam air.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Ruslan Hassan, mengesahkan kejadian itu ketika dihubungi semalam

Pelajar dicaci, ditumbuk di kedutaan indon

HARIAN METRO
Isnin, 26 November 2007

Pelajar dicaci, ditumbuk di kedutaan indon
Oleh SARAH ZULKIFLI
sarah@hmetro.com.my
KUALA LUMPUR: Seorang pelajar mendakwa dia dicaci dan ditumbuk seorang kakitangan kedutaan indon di Jalan Tun Razak, di sini, ketika berurusan untuk mengambil pasport pembantu rumahnya, kelmarin.

Tidak cukup dengan itu, mangsa bersama sepupu dan pembantu rumahnya turut dikepung hampir 15 minit malah diejek-ejek oleh lebih 10 kakitangan kedutaan indon itu di sebuah bilik.

Dalam kejadian kira-kira jam 4.45 petang itu, Noor Syamimi Ahmad, 16, berkata pipi kirinya lebam selepas ditumbuk seorang kakitangan berkenaan yang ‘naik minyak’ sebelum turut menumbuk cermin di kaunter.

Katanya, kejadian itu bermula selepas kakitangan di kedutaan itu melengah-lengahkan urusan yang sepatutnya selesai lebih awal dengan memindahkan urusannya dari satu kaunter ke satu kaunter lain.

Pelajar tingkatan empat Sekolah Menengah Sri Gombak, dekat sini, berkata, dia pergi ke kedutaan itu kira-kira jam 2 petang bersama sepupu, Nur Syahirah Zaini, 16, dan pembantu rumahnya selepas bapanya, Ahmad Parman, 44, menghantar mereka.

“Sebaik tiba, seorang kakitangan perempuan memberitahu untuk mengambil pasport perlu datang sejam kemudian. Bagaimanapun, apabila saya datang, kakitangan lain di kaunter itu mengatakan belum siap dan mengambil masa empat hingga lima jam lagi,” katanya.

Menurutnya, dia yang tidak berpuas hati dengan jawapan kakitangan itu mempersoalkan mengapa proses itu mengambil masa lama dan kakitangan itu memarahinya dengan mengatakan dia kurang ajar.

Noor Syamimi berkata, seorang lelaki berusia lingkungan 40-an kemudian memanggilnya ke kaunter dan bertanya mengapa marah dengan rakan sekerjanya.

“Lelaki itu naik berang dan menumbuk cermin di kaunter terbabit yang hampir mengenai saya sebelum menumbuk pipi saya pula. Sepupu dan pembantu rumah yang melihat kejadian itu turut terkejut dan kami beredar bagi mengelak perkara lebih buruk berlaku,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, mereka tidak dibenarkan keluar dan ditahan dengan pengawal keselamatan lalu dibawa ke sebuah bilik lain yang turut dihadiri 10 kakitangan kedutaan indon.

“Saya merayu untuk menelefon bapa saya namun mereka tidak menghiraukannya malah memaksa saya berjumpa ketua mereka di kedutaan berkenaan,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, dia bersama sepupu dan pembantu rumahnya berjaya keluar dari bilik itu selepas mendapati kakitangan kedutaan indon itu leka.

“Saya terus menghubungi bapa saya yang kemudian datang dengan beberapa anggota polis. Sebelum mendapatkan rawatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL) saya turut membuat laporan polis Dang Wangi, di sini,” katanya

I Hate indon TOO

Purposely created to assist the original I hate indon (http://ihateindon.blogspot.com/)This blog is dedicated for indon hater. indon is a xenophopic & delusional granduer society. They thought the whole world is revolving around their pathetic world. We will include in this blog:

1. Screenshot of www headline showing the word indon, for indon to know that the whole world calling them indon.

2. Copies of newpaper articles or news reporting the bad behaviour of indon. Anything bad and weird about indon.